РИНОПЛАСТИКА

Позициониран централно в лицето ни, носът е един от най-важните елементи изграждащи визията ни. Дори и малка корекция в размера или формата му може да доведе до драстична промяна в това как изглеждаме. Ако не харесвате как изглежда носът Ви, можете да обмислите хирургичната му корекция.

Защо да го направя?

Корекцията на носа може да промени формата и големината му. Освен цялостната промяна, може да коригирате само върхът или големината на ноздрите си. Това ще доведе до драстична промяна във визията Ви. Независимо дали носът Ви е така по рождение или след травма, когато говорим за неговата корекция освен естетичната част, е от съществена важност и функционалната. Това означава, че тази интервенция не бива да наруши, а при нужда да подобри дишането Ви. Каквито и да са причините, поради които обмисляте да се подложите на тази процедура, трябва да ги споделите с Вашия пластичен хирург. От изключителна важност е да изслушате и неговото мнение и ако той преценява, че не се нуждаете от такава намеса, да обмислите аргументите, които Ви е изложил по време на консултацията.

Кои са перфектните кандидати за тази процедура?

Перфектните кандидати са хора мотивирани, добре информирани и с реалистични естетични очаквания. Тази процедура може да подобри визията Ви, като преди това е нужно да бъдете обстойно информирани относно всички възможни рискове, усложнения и да се доверите на мнението на Вашия хирург.

Открит или закрит достъп?

Ринопластиката може да се извърши по два начина – чрез „открит“ или „закрит“ метод. Двата метода са много различни, но най-съществената разлика е в оперативните разрези. В открития метод се прави „външен“ разрез в основата на носа (колумела), като операцията на костно-хрущялния скелет се прави на открито. Това означава, че кожата и останалите меки тъкани се повдигат на горе, и носния скелет се освобождава от тях. При закрития метод оперативната интервенция се извършва изцяло през ноздрите, като не се прави разрез по кожата на носа.
Въпреки, че втория е най-често прилаган способ, откритата ринопластика си има показания при пациенти с по-тежки деформации, особено след травми и фрактури.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. При жените датата на оперативната интервенция ще бъде съобразена с цикъла. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 20 дни отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса трае около два часа. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

Освен формата и размера на носа, ще се подобри ли и дишането ми?

Приоритет в естетичните операции е да не се нарушава функционалността на даден орган и/или да се отстранят съществуващи функционални проблеми. При ринопластиката може да се подобри дишането ако съществува проблем, какъвто е изкривяването на носната преграда.

С каква анестезия се прави тази операция?

При частична корекция на носа може да се приложи местна упойка. При по-голям обем на операцията, д-р Лафчис предпочита и прилага пълна упойка.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период зависи от обема на интервенцията. След корекция само на върха на носа или на размера на ноздрите е обикновено няколко дни, като след това можете да се върнете към всекидневието си с няколко рестрикции. Когато говорим за цялостна корекция той може да продължи до 2 седмици. Ще трябва да носите лонгета няколко дни, като в ноздрите ще Ви бъдат поставени тампони, което може да предизвика дискомфорт. Приема на антибиотик след операцията е задължителен.

Кога се вижда крайния резултат от тази процедура?

Въпреки, че промяната е драстична след самата процедура, носът Ви може да претърпи доста промени в следващите месеци. Най-напред може да имате силен оток, който в някой случай остава дълго време. Крайният резултат се вижда след 6-тия месец.

Мога ли да комбинирам тази операция с други процедури?

Ринопластиката може да бъде комбинирана с много други процедури в областта на лицето и тялото. Можете да обсъдите тази опция с др. Лафчис, като той ще Ви обясни подробно всичко относно операциите и възможностите за тях. След обсъждането ще бъдете информирана и за вида анестезия, който ще бъде приложен, както и за всички рискове.