КОРЕКЦИЯ НА ГИНЕКОМАСТИЯ

Гинекомастията представлява наличие на бюст при мъжете. Термина означава женска гърда и се среща често, независимо от възрастта. Причините за това състояние са много, като наднормено тегло, хормони, прием на анаболи и различни медикаменти. Това състояние предизвиква емоционален и в по-изразени случаи физически дискомфорт. Ако се оплаквате от такова състояние, подлагането на оперативна корекция може да подобри вида на гърдите Ви, като по-този начин да възстанови самочувствието Ви.

Каква е причината да изглеждат така гърдите ми?

По време на консултацията ще бъде извършен преглед, като след него може да се наложи да се подложите на хормонални и образни изследвания, които ще Ви бъдат назначени. Важно е да споделите с доктора Ви евентуален прием на анаболи, медикаменти и други вещества, защото причината може да се крие в тях. Увеличаването на размера на гърдите Ви може да е в следствие на уголемяване на жлезата или хипертрофия на мастната тъкан в тази област.

Често ли се среща този проблем?

Гинекомастията се среща изключително често. Обикновено тя е чисто естетичен недостатък, но в редки случаи може да е сигнал за по-сериозни проблеми.

Какво представлява операцията?

Операцията при гинекомастия може да включва две техники, които често се комбинират за да се получи оптимален резултат. Едната техника се изразява в аспирация на мастната тъкан (липосукция), а другата в отстраняване на част от жлезата. Разреза при втората техника се прави обикновено около ареолите, но при много изразена хипертрофия те могат да продължат и вертикално към гънката под гърдата и дори и в самата тази гънка. Липосукцията се прави през малки отвори, през които се вкарва канюлата, с която се изсмуква мастната тъкан.

Какво ще постигна с тази операция?

С корекция на гинекомастията ще придадете по-добър естетичен вид на гърдите Ви, което ще подобри значително самочувствието Ви.

Ще имам ли белези след операцията?

Да, ще имате. Размера и хода им зависят от приложения метод. При липосукция белезите са минимални. В повечето случаи белезите след 6-12 месеца избледняват и стават незабележими. Въпреки това съществуват хора с предиспозиция към груби, не естетични белези. Това няма как да се предвиди преди операция. В случай, че се образува груб белег може да се наложи корекция с неоперативни (медикаменти, лазери и др.) или оперативни методи.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 14 дни отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса трае между един и три часа, в зависимост от прилагания метод. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период е обикновено около 7-10 дни, като след това можете да се върнете към всекидневието си. Ще трябва да носите еластично бельо за няколко седмици и да ограничите силови тренировки и цялостно телесно напрягане. Приема на антибиотик след операцията е задължителен.

Кога е най-подходящия период за да се оперирам?

Както за всяка естетична корекция, д-р Лафчис съветва и за тази да бъде през зимата. Причините за това са много, като носенето на еластично бельо през лятото може да предизвика силен дискомфорт и дразнене на кожата.