КОРЕКЦИЯ НА УШИ

Ушите са част от лицето ни. Когато техния размер и стоеж са симетрични може да не са първото нещо което забелязваме. Но когато тази хармония е нарушена и те са щръкнали, правят веднага впечатление. Този дефект може да предизвика психическа травма в децата тъй като те стават обект на подигравки от страна на съучениците и приятелите си. За това съществуват редица публикации относно как един безобиден на пръв поглед естетичен дефект може да повлияе негативно върху психиката и самочувствието на подрастващите индивиди. Това прави тази интервенция единствена по вида си, защото е най-добре да се приложи на деца в предучилищна възраст. Ако смятате, че отопластиката (корекция на размера или стоежа на ушите Ви), ще помогне на Вас или детето Ви, можете да се консултирате с д-р Лафчис за да се запознаете с подробностите относно тази процедура.

Защо да го направя?

Отопластиката може да подобри визията Ви, като се коригират отстоянието на ушите Ви от останалата глава, както и размера им. Съществуват редица други вродени състояния на по-тежки деформации на формата на ушите, които също могат да бъдат коригирани след 6 годишна възраст. Каквито и да са причините, поради които обмисляте да се подложите на тази процедура, трябва да ги споделите с Вашия пластичен хирург. От изключителна важност е да изслушате и неговото мнение и ако той преценява, че не се нуждаете от такава намеса, да обмислите аргументите, които Ви е изложил по време на консултацията.

Кои са перфектните кандидати за тази процедура?

Перфектните кандидати са хора мотивирани, добре информирани и с реалистични естетични очаквания. Уникалното при тази естетична корекция е, че е показана за деца навършили 6 годишна възраст. При този случай, ако родителите забелязват, че въпреки опитите да накарат детето си да не обръща внимание на мнението на другите деца и да се приема такова каквото е, съществува предпоставка за развитие на комплекси и психологически травми, е добре да се замислят за такава интервенция. Тази процедура може да подобри визията Ви, като преди това е нужно да бъдете обстойно информирани относно всички възможни рискове, усложнения и да се доверите на мнението на Вашия хирург.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. При жените датата на оперативната интервенция ще бъде съобразена с цикъла. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни
добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 20 дни отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса около час. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

С каква анестезия се прави тази операция?

При отопластиката д-р Лафчис предпочита местната упойка. Пълна упойка може да се приложи при определени, редки случаи.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период е различен при всеки пациент, като пълното възстановяване обикновено отнема около 7-10 дни. По добре е да предвидите 14 дни отсъствие от работа и важни ангажименти.

Мога ли да комбинирам тази операция с други процедури?

Отопластиката може да бъде комбинирана с много други процедури в областта на лицето и тялото. Можете да обсъдите тази опция с др. Лафчис, като той ще Ви обясни подробно всичко относно операциите и възможностите за тях. След обсъждането ще бъдете информирана и за вида анестезия, който ще бъде приложен, както и за всички рискове.