ПОВДИГАНЕ НА ГЪРДИТЕ

С течение на годините, след бременност или след промяна на телосложението бюста се отпуска. Много често увисването на гърдите се среща и при млади, не раждали жени, като тази форма на гърдата е генетично заложена. Ако не си харесвате формата на гърдите, пластичната хирургия може да Ви помогне.

Защо да го направя?

Повдигането на гърдите или така наречената мастопексия е показана когато:

  • Смятате, че гърдите Ви са увиснали
  • Искате да си върнете вида на гърдите след бременност
  • Смятате, че това ще подобри самочувствието Ви

Каквито и да са причините, поради които обмисляте да се подложите на тази процедура, трябва да ги споделите с Вашия пластичен хирург. От изключителна важност е да изслушате и неговото мнение и ако той преценява, че не се нуждаете от такава намеса, да обмислите аргументите, които Ви е изложил по време на консултацията.

Кои са перфектните кандидатки за тази процедура?

Перфектните кандидатки са мотивирани, добре информирани жени с реалистични естетични очаквания. Тази процедура може да подобри визията Ви, като преди това е нужно да бъдете обстойно информирана относно всички възможни рискове, усложнения и да се доверите на мнението на Вашия хирург.


Кой е най-подходящия метод за мен?


Отговора на този въпрос се дава по време на консултацията. Съществуват много методи, като в зависимост от случая се избира оптималния за всяка пациентка.

Ще имам ли белези след операцията?

Да, ще имате. Размера и хода им зависят от приложения метод. В повечето случаи белезите след 6-12 месеца избледняват и стават незабележими. Въпреки това съществуват хора с предиспозиция към груби, не естетични белези. Това няма как да се предвиди преди операция. В случай, че се образува груб белег може да се наложи корекция с неоперативни (медикаменти, лазери и др.) или оперативни методи.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. Датата на оперативната интервенция ще бъде съобразена с цикъла Ви. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 14 дни отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса трае около два часа. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период е обикновено около 7-10 дни, като след това можете да се върнете към всекидневието си с няколко рестрикции. Ще трябва да ограничите силови тренировки и цялостно телесно напрягане няколко седмици. Приема на антибиотик след операцията е задължителен.

Мога ли да комбинирам тази операция с други процедури?

Най-често мастопексията (повдигането на гърдите) се комбинира с поставяне на силиконови импланти. Освен това може да се комбинира и абдоминопластика, липосукция и др. Можете да обсъдите тази опция с др. Лафчис, като той ще Ви обясни подробно всичко относно операциите и възможностите за тях. След обсъждането ще бъдете информирана и за вида анестезия, който ще
бъде приложен.