НАМАЛЯВАНЕ НА ГЪРДИТЕ

При някои жени размера на гърдите е прекалено голям и не е хармоничен с тялото им. Освен естетичния недостатък, този факт е свързан с причиняване на дискомфорт, болки и трудности при физическа активност. Ако имате такива оплаквания можете да обмислите операция за намаляване на размера на бюста.

Защо да го направя?

Намаляването на гърдите, така наречената редукционната мамапластика, е подходяща ако:

  • Смятате, че размера на гърдите Ви е твърде голям
  • Изпитвате болки в гърба и раменете
  • Не можете да спортувате защото бюста Ви пречи
  • Искате да подобрите визията на тялото и гърдите Ви

Каквито и да са причините, поради които обмисляте да се подложите на тази процедура, трябва да ги споделите с Вашия пластичен хирург. От изключителна важност е да изслушате и неговото мнение и ако той преценява, че не се нуждаете от такава намеса, да обмислите аргументите, които Ви е изложил по време на консултацията.

Какво ще постигна с тази операция?

С намаляването на размера на бюста ще получите гърди с естествен и приятен вид, които да имат една хармонична пропорция спрямо тялото Ви. Ще се повдигне стоежа на ареолите и на гърдите като цяло. Освен това ще облекчат болките в гърба и раменете, като физическата активност ще стане много по-лесна.

Кои са перфектните кандидатки за тази процедура?

Перфектните кандидатки са мотивирани, добре информирани жени с реалистични естетични очаквания. Тази процедура може да подобри визията Ви, като преди това е нужно да бъдете обстойно информирана относно всички възможни рискове, усложнения и да се доверите на мнението на Вашия хирург.

Ще имам ли белези след операцията?

Да, ще имате. Размера и хода им зависят от приложения метод. В повечето случаи белезите след 6-12 месеца избледняват и стават незабележими. Въпреки това съществуват хора с предиспозиция към груби, не естетични белези. Това няма как да се предвиди преди операция. В случай, че се образува груб белег може да се наложи корекция с неоперативни (медикаменти, лазери и др.) или оперативни методи.

Ще мога ли да кърмя след време ако се оперирам?

При намаляването на обема на гърдите съществува риск в бъдеще да на можете да кърмите и да имате усложнения. Ако обмисляте бременност в бъдеще е добре да преосмислите тази интервенция и да я направите в по-късен етап. Подробности относно тези рискове ще получите по време на консултацията.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. Датата на оперативната интервенция ще бъде съобразена с цикъла Ви. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 14 дни отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса трае около два часа. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период е обикновено около 7-10 дни, като след това можете да се върнете към всекидневието си с няколко рестрикции. Ще трябва да ограничите силови тренировки и цялостно телесно напрягане няколко седмици. Приема на антибиотик след операцията е задължителен.