УГОЛЕМЯВАНЕ НА ГЪРДИТЕ

Размера на гърдите, когато е хармоничен с останалото тяло, придава самочувствие на жената. Ако не сте доволна с размера на бюста Ви, може да се замислите за оперативна корекция.

Уголемяване на гърдите със силиконови импланти

С тази процедура се цели естетичното подобряване на визията при жени с малък, или изменил се бюст, в следствие на много причини, чрез поставяне на перманентни силиконови импланти. Това е една от най-желаните оперативни корекции в областта на пластичната хирургия.

Защо да го направя?

Увеличаването на обема на гърдите би помогнало в следните случаи:

 • Смятате, че гърдите Ви са малки или съществува разлика в обема им
 • Искате да си върнете изгубения обем след кърмене
 • Искате да коригирате възникнали разлики в следствие на оперативни процедури
 • Смятате, че това ще подобри самочувствието Ви

Каквито и да са причините, поради които обмисляте да се подложите на тази процедура, трябва да ги споделите с Вашия пластичен хирург. От изключителна важност е да изслушате и неговото мнение и ако той преценява, че не се нуждаете от такава намеса, да обмислите аргументите, които Ви е изложил по време на консултацията.

Кои са перфектните кандидатки за тази процедура?

Перфектните кандидатки са мотивирани, добре информирани жени с реалистични естетични очаквания. Тази процедура може да подобри визията Ви, като преди това е нужно да бъдете обстойно информирана относно всички възможни рискове, усложнения и да се доверите на мнението на Вашия хирург.

Как се избира размера и формата на импланта?

Размера и формата на импланта се избира заедно с Вашия хирург. След като споделите с него желанията Ви, на базата на прегледа и направените измервания от него ще Ви бъде предложен оптималния размер и форма за Вашия случай. При несъответствие на желанията Ви и мнението на хирурга е невъзможно да се пристъпи към операция.

Как да се подготвя за операцията?

По време на консултацията ще получите подробни указания за това как да се подготвите за оперативната корекция. Ще Ви бъдат назначени и извършени всички нужни изследвания. Датата на оперативната интервенция ще бъде съобразена с цикъла Ви. Важно е да следвате стриктно инструкциите и да информирате хирурга Ви ако ползвате медикаменти или хранителни добавки. Въпреки, че възстановяването обикновено трае няколко дни е важно да предвидите поне 14 дни
отсъствие от работа и/или важни ангажименти.

Колко време трае операцията?

Повечето пъти хирургичната намеса трае около два часа. Това време е ориентировъчно, като една оперативна интервенция може да продължи и повече, в зависимост от случая.

Съществуват ли рискове?

Всяка хирургична намеса крие рискове. Те са както от общ хирургичен характер, така и специфични за даден вид операция. По време на консултацията ще Ви бъдат изяснени от д-р Лафчис, като подробно описание ще намерите в информираното съгласие за тази процедура, което ще трябва и да подпишете в деня на операцията.

Какъв е възстановителния период?

Възстановителния период е обикновено няколко дни, като след това можете да се върнете към всекидневието си с няколко рестрикции. Ще трябва да ограничите силови тренировки и цялостно телесно напрягане няколко седмици. Ще трябва също така да носите специален сутиен, който ще Ви бъде предоставен след операцията. Приема на антибиотик след операцията е задължителен.

Мога ли да комбинирам тази операция с други процедури?

Увеличаването на размера на гърдите може да бъде комбинирано с много други процедури, като повдигане на гърдите, абдоминопластика, липосукция и др. Можете да обсъдите тази опция с др. Лафчис, като той ще Ви обясни подробно всичко относно операциите и възможностите за тях. След обсъждането ще бъдете информирана и за вида анестезия, който ще бъде приложен.

Уголемяване на гърдите с трансфер на мастна тъкан

Тази процедура представлява алтернатива на поставянето на силиконови импланти. В общи линии тази намеса се състой във взимане на мастна тъкан от области, в които имаме излишък и автотрансплантирането ѝ в областта на гърдите. Тя е идеална за жени, които желаят да уголемят малко бюста си или да коригират леки дефекти в контура им, както и за такива, които не искат силиконови импланти в тялото им. Обикновено се налагат няколко процедури, за да се постигне траен ефект, като след преместването им мастните клетки оставят живи в областта на гърдите. Процедурата изисква опит от страна на хирурга, като резултата е много добър и естествен вид на бюста. Рисковете свързани с липотрансфера са описани подробно в информираното съгласие за тази процедура.

Предимствата пред поставянето на силиконови импланти са:
 • Липса на чужди тела в организма
 • Напълно естествен вид на гърдите
 • Не се налага престой в клиниката
 • Много бързо възстановяване
 • Малки и почти невидими белези
 • По-малко болки и ограничения след интервенция
Недостатъците са:
 • Риск от ефекта да е краткотраен и част от мастните клетки да не преживеят
 • Промяна в размера при загуба на телесно тегло
 • Поява на неравности след време
 • Риск от образуване на калцификации
 • Нужда от няколко процедури
 • Крайната стойност за постигане на желания резултат може да надхвърли тази на поставяне на импланти